15/09/2015:Perkukuh Pertahanan Dan Kedaulatan Negara

Pendekatan Strategi Lautan Biru (NBOS) antara Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) mampu memperkukuh pertahanan sekaligus kedaulatan negara dari ancaman musuh luar.

Initermasukoperasibersepaduantaraketiga-tigaagensipertahanan dan keselamatanterbabitdalammenjagaZonSelamat Timur Sabah (ESSZONE).

Menurut Bekas Panglima Briged Ke-5 Infrantri Malaysia, Kem Lok Kawi, Brigedier Jeneral Dato’ Haji Jalaluddin Haji Manan, tidak berlaku pentindihan tugas antara ketiga-tiga agensi berkenaan ketika menjalankan operasi sebaliknya kekuatan setiap pasukan digabungkan dalam operasi di ESSZONE.

Beliau menyatakan demikian dalam sidang media sempena Perbarisan Serah Tugas Panglima Briged Ke-5 di Kem Lok Kawi, Putatan.

Panglima 5 Briged yang baharu, Brigedier Jeneral Dato’ Pahlawan Haji Mohd Anuar Rijaludin menggantikan Brigedier Jeneral Dato’ Haji Jalaluddin yang bertukar ke Markas Tentera Darat sebagai Ketua Pengarah Rancangan di cawangan Rancang dan Pembagunan, Kuala Lumpur.

 

Rtka/Rtka (Farizie/Cov)

sheryl
Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s